Een lijst met alle verleende prijzen vanaf 1948 vindt u hier


Het bestuur van de JWS doet voor deze prijzen een voordracht aan het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Den Haag. In voorkomende gevallen kan het bestuur besluiten een externe jury in te stellen.

De JWS organiseert de feestelijke prijsuitreiking en spant zich in om een bekroond werk tijdens een editie van Dag in de Branding te laten klinken. Waar mogelijk worden deze producties gerealiseerd met partners van het Huis voor de Nieuwe Muziek.

In de afgelopen periode is ook de tweejaarlijkse Matthijs Vermeulenprijs tijdens een editie Dag in de Branding uitgereikt (op 14 december 2013 aan Jan van de Putte en op 12 december 2015 aan Peter Andriaansz). De Matthijs Vermeulenprijs is de belangrijkste Nederlandse compositieprijs en wordt beschikbaar gesteld door het Fonds Podiumkunsten aan een Nederlands componist, die naar het oordeel van een onafhankelijke jury een bijzonder werk heeft gecomponeerd op het terrein van de hedendaagse muziek.

Op 28 september 2013 is tijdens editie 29 van Dag in de Branding ook de Edison Klassiek uitgereikt. Laureaat Reinbert de Leeuw ontving de prijs voor zijn cd-opname van Via Crucis van Franz Liszt.